Retro Nintendo
|
Monster Party

Onuitgebracht Famicom prototype Parody World: Monster Party te koop op eBay

Door op 23 February 2014

Monster Party is een van de weinige Nintendo Entertainment System games waarvan de ontwikkeling nog steeds gehuld gaat in de nevelen der tijd, behalve dan dat het gepland stond voor een release in de Verenigde Staten en Japan. De versie in de VS week sterk af van de prototype screenshots, terwijl Monster Party in Japan helemaal het licht niet zag. Meer informatie over de game komt nu echter boven water nadat een tweede Famicom prototype ontdekt werd in Japan.

Parody World: Monster Party, de naam waarmee de game oorspronkelijk op de markt moest komen in Japan, werd om onbekende redenen geschrapt en raakte volledig in de vergetelheid tot er rond 2000 foto’s online verschenen die volledig verschillend waren van de uitgebrachte Amerikaanse variant. Toen in 2011 de enige bekende prototype cartridge op Yahoo! Auctions verscheen, verkocht die dan ook voor meer dan €5000.

Spijtig genoeg deed de toenmalige koper geen moeite om een ROM of meer beeldmateriaal van de vroege ontwikkelingsversie vrij te geven. Ondertussen werd het voor de meeste retro gamers wel duidelijk dat het oorspronkelijke Monster Party een veel donkere en morbide ondertoon had dan de uiteindelijke release in de VS.

I won’t lie – In fact, I was extremely lucky. After buying a lot to satisfy my own small collection and the rest to sell on eBay as a little hobby, I stumbled on this at the bottom of the box which was filled with awful (Kusoge) games with a few nice carts hidden in-between.

Recentelijk verscheen er op eBay echter een tweede prototype, door de gelukkige vinder toevallig ontdekt in een groot lot vlakbij het hoofdkantoor van Nintendo in Kyoto. eBayer Rich.van.nistelloyd was bovendien zo gul om heel wat beeld- en videomateriaal online te plaatsen.

Daaruit blijkt inderdaad dat Parody World: Monster Party in eerste instantie veel griezeliger was dan wat er uiteindelijk op de markt verscheen. Vreemd genoeg ziet het spel er grafisch ook beter uit dan het Amerikaanse Monster Party, mogelijk doordat een ander ontwikkelteam het spel snel aanpaste voor de Noord-Amerikaanse markt.

Wie graag dit klein stukje Nintendo geschiedenis in huis haalt, moet spijtig genoeg bereid zijn relatief diep in de buidel te tasten. Op het moment van schrijven gaat het prototype voor ongeveer €1650 van de hand, maar de veiling loopt nog meer dan vier dagen.

Reageren

Aanmelden
Registreren

U ontvangt uw wachtwoord per e-mail