Retro Nintendo
|
SNES-CD add-on voor de Super Nintendo

Documentatie onuitgebrachte Super Nintendo CD-ROM add-on online gelekt

Door op 16 February 2014

Een van de best bewaarde geheimen van retro gaming en de video game industrie in het algemeen is ongetwijfeld de CD-ROM add-on voor de Super Nintendo. In tegenstelling tot veel andere prototypes en testproducten is er tot op heden bijzonder weinig geweten over de samenwerking tussen Nintendo en Sony voor de SNES CD-ROM drive.

De inspanningen van Steve Lin lijken daar nu echter verandering in te brengen. In een recente tweet gaf hij immers aan dat hij als grote fan van oudere Nintendo consoles beslag had weten te leggen op oude bedrijfsdocumentatie van Nintendo rond onder andere de SNES-CD.

Naast informatie over het eerste Famicom prototype, de Nintendo AVS, een NES accessoire voor breiwerk, en een foto van Shimomura in een Dr. Mario outfit voor Halloween, uploadde Lin ook de interne handleiding voor de SNES-CD.

Documentatie SNES-CD

Volgens de gelekte documentatie zou het systeem gebruik maken van plastieke N-Disc hoezen rond de eigenlijke CD, ongeveer volgens het principe van oude floppy disks. Om een spel te spelen via de add-on moest er bovendien een speciale cartridge in de SNES gestoken worden om de CD-ROM te lezen.

Hoewel de SNES-CD nooit op de markt kwam, was Nintendo reeds lange tijd voor de eerste geruchten rond de add-on al geïnteresseerd in CD-technologie. Samen met Sony zou er voor de Super Famicom en de Super Nintendo een “Play Station” op de markt moeten komen die onderaan de console werd bevestigd. Het partnerschap tussen de twee bedrijven liep echter spaak na licentieproblemen, waarna Sony de opgedane expertise gebruikte om met een eigen console op de markt te komen.

Interessant genoeg blijkt het gelekte document uit februari 1993 te stammen, een tijd nadat Nintendo zijn samenwerking met Sony stopzette. Uit Lins scans is echter niet af te leiden of Nintendo nadien verder werkte met Philips, dat uiteindelijk een licentie kreeg om Nintendo IP op de Philips CD-I uit te brengen, of dat het nog een andere samenwerking betreft.

Wat daar ook van zij, na meer dan twintig jaar komt er eindelijk wat meer informatie over deze interessante periode in de video game geschiedenis naarboven. Wie weet komt er dankzij Lins onderzoek nog meer aan het licht omtrent Nintendo’s interesse in CD-ROM systemen en blijvend gebruik van cartridges tijdens de Nintendo 64.

Reageren

Aanmelden
Registreren

U ontvangt uw wachtwoord per e-mail