Retro Nintendo
|
DuckTales Remastered

DuckTales Remastered

Voor kinderen geboren in de jaren ’80 en begin jaren ’90 ligt DuckTales voor de Nintendo NES nauw aan het hart. Ondanks het feit dat de 8-bit platformer gebaseerd was op de populaire gelijknamige cartoon serie, was het voornamelijke de expertise van het originele Mega Man team dat DuckTales tot de klassieker maakt die het vandaag is. Van de uitstekende personages tot de geweldige muziek en de non-lineaire gameplay, DuckTales is voor die generatie een dijk van een NES game.

DuckTales Rematered title screenHet gevaar bestaat echter dat nostalgie het wint van een objectieve terugblik en dat is net de valkuil van een game als DuckTales Remastered, een volledig nieuwe HD remake van de originele DuckTales door WayForward. De centrale vraag is daarom of de originele DuckTales op de 8-bit Nintendo goed genoeg is om ook nu nog relevant te zijn.

DuckTales Remastered slaagt er perfect in de geest van het originele spel te vatten, voornamelijk door het uitstekende werk van WayForward. Soms volgt de HD-versie zelfs scherm per scherm het origineel, tot op de verborgen schatten en locaties af. Daardoor zullen NES veteranen zich meteen thuis voelen in DuckTales Remastered. De grootste veranderingen bevinden zich voornamelijk in het audiovisuele departement: de game straalt dankzij de opgepoetste graphics en de herwerkte soundtrack.

Dagobert Duck gebruikt zijn wandelstok om op de Zware Jongens te springen

Strakke gameplay

WayForward heeft de gameplay relatief ongewijzigd gelaten ten opzichte van de klassieke Capcom versie. Ome Dagobert kan weer springen en zijn wandelstok gebruiken als springstok of golfclub. Bovendien zijn deze mechanics voor nieuwkomers eenvoudig onder de knie te krijgen, waardoor Dagobert al snel op vijanden ploft en over gevaarlijke jungle planten pogo springt.

DuckTales Remastered bevat ook nu weer een computer om over de wereldbol te reizenNet als in de NES DuckTales trekt Dagobert Duck weer op pad om zoveel mogelijk schatten en goud te verzamelen voor zijn pakhuis. Deze keer gaat hij echter niet uit gierigheid op pad, maar omdat hij zich afvraagt waarom de Zware Jongens zich interesseren in een van zijn oude schilderijen. Gedurende zijn avontuur ontmoet hij een kleurrijke verzameling personages, waaronder zijn neefjes Kwik, Kwek en Kwak, Mevrouw Baktaart, en de Zware Jongens als slechterikken. De non-lineariteit van het origineel is ook behouden: net als in de Nintendo klassieker kan Dagobert weer naar vier verschillende plaatsen op aarde en de maan – met het geweldig herwerkte Moon Theme – reizen met zijn computer. De klungelige Turbo McKwek zorgt er vervolgens voor dat Dagobert ter plekke geraakt, althans dat is de bedoeling.

Dagobert Duck in het Amazone Woud op zoek naar schattenDagobert probeert een van zijn neefjes te redden van de Zware Jongens in Transylvanië

Wel veranderd ten opzichte van het origineel is de sterke nadruk op het verhaal. Waar dat voor de NES eerder de drijvende factor achter de acties van Dagobert vormde, heeft WayForward geprobeerd om het in DuckTales Remastered prominent aanwezig te maken. In die mate zelfs dat het soms opgedrongen aanvoelt, bijvoorbeeld omdat Dagobert Duck om de paar seconden een of andere opmerking naar het hoofd van ander personage moet slingeren, ookal is zijn Schots accent hilarisch. Ook bevat Remastered te veel cutscenes voor zijn eigen goed. Elke vreemde situatie en setting uitleggen, zoals waarom eenden op de maan kunnen ademhalen, vertraagt de voortgang en de gameplay immers enorm.

Dagobert Duck ontwijkt de valkuilenHet voordeel van het beter uitgewerkte verhaal zijn de leuke nieuwe boss fights, die elk uniek en uitdagend zijn op een andere manier. Voor fans van de NES versie biedt elke eindbaas een creatieve twist ten opzichte van hun 8-bit variant. Sommige eindbazen hebben wel last van een te groot verschil in moeilijkheidsgraad, maar op zich past dat perfect binnen de moeilijke perceptie van video games in de periode van de Nintendo en Super Nintendo.

De verhalen van Disney’s DuckTales mogen dan al lang niet meer populair zijn onder de opgroeiende jeugd, maar DuckTales Remastered is in vele opzichten zo goed als de originele NES platformer. Met name de gameplay mechanics, de muziek en de presentatie van de personages kunnen tippen aan de 8-bit DuckTales. Van de nieuwigheden die Remastered biedt ten opzichte van het origineel is de ene al wat beter dan de andere. Zo zijn de vernieuwde eindbazen goed uitgewerkt, terwijl de sterke nadruk op het verhaal de voortgang van het spel te fel onderbreekt.

Dagobert Duck à la Donkey Kong CountryNieuwe elementen zoals gewichtloosheid in de ruimte zijn verfrissend voor de gameplay

Kortom, het antwoord op de vraag of DuckTales nog relevant genoeg is, luidt simpelweg ja. Met name liefhebbers van het origineel die een nostalgische terugkeer naar hun kindertijd wensen, moeten DuckTales Remastered een kans geven. Voor wie niet bekend is met de NES klassieker, heeft DuckTales Remastered ook heel wat te bieden, ondanks de paar kleine misstappen.

Reageren

Aanmelden
Registreren

U ontvangt uw wachtwoord per e-mail