Retro Nintendo
|
Vanamo Online Game Museum

Kickstarter van fotograaf Evan Amos voor digitale bibliotheek retro consoles bereikt doel

Door op 1 November 2013

De naam Evan Amos klinkt de meeste lezers van deze website wellicht niet bekend in de oren, ookal is de kans groot dat ze veel van zijn werk al hebben gezien. Indien je op Wikipedia oude consoles hebt opgezocht, is die kans zelfs exponentieel groter. Amos is immers verantwoordelijk voor een goed deel van de hoge kwaliteitsfoto’s van retro video game consoles op de online encyclopedie.

Amos fotografeert het merendeel van zijn retro modellen thuis in New York, wordt daar niet voor betaald, en verspreidt de foto’s gratis en voor niets op het web zodat iedereen ze kan gebruiken. Hij begon met het fotograferen van zijn eigen consoles omdat hij de lage kwaliteit van de foto’s op Wikipedia niet om aan vond te zien. Sindsdien groeide zijn bijdrage aan Wikipedia uit tot een immense galerij van hoogwaardige stock foto’s.

Wat begon als een eenmalige foto voor Wikipedia groeide ondertussen uit tot een ware queeste om alle consoles op de gevoelige plaat vast te leggen. Omdat niemand anders het deed, besloot Amos om een online database met foto’s van hoge resolutie te starten in de vorm van het Vanamo Online Game Museum.

“Eénmaal ik startte met het maken van de galerij, bedacht ik mij hoe belangrijk mijn werk eigenlijk is omdat er van sommige consoles zelfs helemaal geen deftige afbeelding op het internet terug te vinden is. Volgens mij is er geen goede foto van de Magnavox Oddysey. Daarom wil ik iets maken dat door historici gebruikt kan worden en een educatief doel heeft.”

Iets dat met een hoge resolutie op een gratis site terug te vinden is zodat iedereen het kan gebruiken, draagt bij aan de historische waarde ervan.

Daarom begon de New Yorker met een Kickstarter campagne om 8500 dollar in te zamelen. De inkomsten dienen om consoles aan te kopen zodat hij ze in detail kan fotograferen. Omdat hij tot nu slechts heeft samengewerkt met verzamelaars is het bijvoorbeeld moeilijk om de binnenkant en componenten van deze waardevolle apparaten in detail vast te leggen. Wanneer hij alle retro spelcomputers zelf aanschaft, belooft hij ze ook uit elkaar te halen en te fotograferen.

Voorbeeld van NES controller voor het Vanamo Online Game Museum

Ondertussen heeft de Vanamo Online Game Museum Kickstarter zijn doel vlot bereikt met meer dan 11500 dollar aan beloftes. Daardoor zullen ook nog eerste en tweede generatie consoles mee worden opgenomen in het project, evenals de TurboGrafx en verschillende Neo Geo consoles. De aangekochte consoles belanden na hun korte carrière als model bij het International Center for the History of Electronic Games waar ze aan de tentoongestelde collectie worden toegevoegd.

Reageren

Aanmelden
Registreren

U ontvangt uw wachtwoord per e-mail