Retro Nintendo
|
Castlevania

Castlevania

De nalatenschap van Simon Belmont begon in Japan in 1986 op de Famicom Disk System en verscheen twee jaar later in Europa op de Nintendo Entertainment System. Als eerste game in de serie zette action platfomer en side scroller Castlevania de toon voor voor een hele reeks games op zowel de NES als de Super Nintendo. Vandaag is Castlevania één van Konami’s langstlopende video game series.

Simon Belmont trekt naar Dracula's kasteel in CastlevaniaGewapend met enkel een zweep trekt vampierenjager Belmont naar het kasteel van Dracula om daar met de slechte graaf af te rekenen. Spijtig genoeg zijn Dracula’s handlangers allemaal thuis die avond: vleermuizen, zombies, geesten, Medusahoofden, ridders, draken, raven, skeletten en nog een hele resem horror monsters bemoeilijken Belmonts queeste. Na zes levels kan de Belmont familie echter opnieuw afrekening met Graaf Dracula, die eens om de honderd jaar zijn vloek over het land laat neerdalen.

De vijanden in Castlevania maken het bereiken van Dracula alles behalve een sinecure. Ze zijn agressief, komen vaak snel op Belmont afgestormd, en naarmate het spel vordert zijn ze moeilijker te doden. In vergelijking met de bazen aan het einde van de zes levels, echter, zijn de monsters in Dracula’s kasteel een lachertje. De Grim Reaper, bijvoorbeeld, staat te boek als een van de moeilijkste eindbazen in heel de NES bibliotheek.

Gelukkig komt Belmont regelmatig upgrades voor zijn zweep tegen zodat hij er zowel verder als harder mee kan slaan. Daarnaast vindt de vampierenjager ook regelmatig andere wapens, zoals een bijl, dolken, een horloge om de tijd stil te zetten, een kruis en wijwater. Daarvan komt voornamelijk het wijwater van pas omdat het de meeste monsters in één keer van kant maakt.

Simon Belmont valt een ridder aan in CastlevaniaSimon Belmont tegenover een draak in Castlevania

Desondanks is Castlevania een moeilijk spel. Heel moeilijk zelfs. Hoewel de game in principe in een vijftiental minuten uitgespeeld kan worden, duurt het leren beheersen van de game mechanics vaak uren. Sommige Castlevania fans zijn na twintig jaar nog steeds aan het oefenen om zo bedreven te worden in het spel.

Castlevania's vervelende sprongHoewel de besturing van Simon Belmont heel nauwkeurig aanvoelt, zijn de bewegingen van het personage redelijk stijf. Het enige gameplay probleem dat daarom afbreuk doet aan Castlevania is de sprong van Belmont. Eens Belmont zich in de lucht bevindt, kan hij niet meer van richting veranderen. Op zich is dat geen probleem, ware het niet dat hij een goede meter achteruit vliegt wanneer hij in de lucht geraakt wordt door een vijand. Daardoor sterft de held van Castlevania overdreven vaak door in een of andere afgrond te vallen.

Een ander bizar gegeven in de eerste Castlevania, en iets dat terugkeert in latere games, is het feit dat gevonden hartjes geen health bijgeven. Ze dienen immers als munitie voor de speciale wapens die Belmont oppikt tijdens zijn avontuur. Verloren health kan enkel teruggewonnen worden door een eindbaas te verslaan of door een varkensgebraad in de kasteelmuren te vinden. Hygiëne lijkt niet meteen Belmonts hoofdbekommernis!

Eerste level in CastlevaniaTwintig jaar na de Europese lancering oogt Castlevania oud. Zelfs eind jaren ’80 behoorde de game op grafisch vlak allesbehalve tot de voorhoede van de Nintendo. Dat niettegenstaande slaagt Konami er wel goed in om een sombere horror sfeer op te roepen. De ondermaatste graphics worden bovendien ruimschoots goed gemaakt door de soundtrack en geluidseffecten. De muziek in Castlevania is episch en past perfect bij de atmosfeer van het spel.

Omwille van alle voorgaande redenen effende Castlevania op de NES het pad voor de gelijknamige succesvolle reeks. En dat is terecht. Enkele frustrerende elementen, zoals bijvoorbeeld de stroeve springtechnniek, wegen niet op tegen de uitdagende en belonende gameplay die de action platformer biedt. Het debuut van Simon Belmont blijft daarom een 8-bit klassieker die de moeite waard is om te spelen.

Reageren

Aanmelden
Registreren

U ontvangt uw wachtwoord per e-mail