Retro Nintendo
|
Yamauchi herdacht door Henk Rogers, uitgever van Tetris

Tetris uitgever herdenkt Nintendo’s Hiroshi Yamauchi

Door op 3 October 2013

Henk Rogers, een oudgediende in de video games industrie en directeur van The Tetris Company, herdenkt zijn tijd met Hiroshi Yamauchi in een artikel voor Wired. Yamauchi, de onlangs overleden oud-directeur van Nintendo, stond erom bekend weinig persoonlijke relaties te onderhouden.

Rogers schrijft dat zijn relatie met Yamauchi zowel professioneel als persoonlijk was. De twee ontmoetten elkaar tijdens een presentatie voor Rogers’ Famicom spel Go en kwamen later regelmatig met elkaar in contact voor verschillende projecten. De Tetris uitgever plande zijn vergaderingen met de Nintendo visionair bovendien aan het einde van de dag zodat ze erna altijd samen Go konden spelen.

There will never be another Yamauchi in the game industry.

Yamauchi stond erom bekend om weinig één-op-één contacten te onderhouden, zeker geen informele. “Ik ben waarschijnlijk de enige in heel de video games industrie die een één-op-één relatie had met Yamauchi”, aldus Rogers. De twee bouwden een langdurige vriendschap op die enkel door Yamauchi’s tanende gezondheid verminderde.

Pajitnov, Rogers en Yamauchi beslissen Tetris naar de NES en Game Boy te brengen

Mede verantwoordelijk voor die vriendschap was het succes van Alexey Pajitnovs Tetris, aldus Rogers. Het zorgde ervoor dat Nintendo en Rogers’ bedrijf “best friends forever” werden.

De vriendschap tussen Rogers en Yamauchi bracht Nintendo eind jaren ’80 ook in contact met Epyx, een game uitgever die op het punt stond een kleuren handheld console aan Sega te verkopen. Nadat Rogers Epyx had overtuigd om de handheld ook aan Nintendo te tonen, wees Yamauchi die resoluut af. Epyx verkocht de rechten op de draagbare console uiteindelijk aan Atari, die het de Lynx noemde.

Rogers biedt met zijn artikel een zeldzame blik op het leven van een van de belangrijkste personen in de video games industrie. Het lezen waard!

Reageren

Aanmelden
Registreren

U ontvangt uw wachtwoord per e-mail