Retro Nintendo
|
Super Mario Bros.

Super Mario Bros.

Eind 1985 waaide er een nieuwe wind door de video games industrie. Nintendo had net de Nintendo Entertainment System gelanceerd en bracht nu Super Mario Bros., een side-scrolling platformer rond de broers loodgieters Mario en Luigi, op de markt. Super Mario Bros. stond gedurende drie decennia te boek als de best verkochte game allertijden met meer dan 40 miljoen kopies wereldwijd totdat Wii Sports die kroon overnam. Over het algemeen wordt Shigeru Miyamoto’s creatie verantwoordelijk geacht voor het wereldwijde succes van de NES, maar ook voor het einde van de slabakkende games verkoop begin jaren ’80.

super-mario-bros-screenshot-1Het Super Mario Bros. verhaal is kinderlijk eenvoudig, maar is een enorme succesformule gebleken. Mario gaat achter Prinses Toadstool van het Mushroom Kingdom aan nadat ze door Bowser, King of the Koopa’s, is ontvoerd naar zijn kasteel. Om Prinses Toadstool weer veilig thuis te krijgen, moet Mario, eventueel bijgestaan door zijn broer Luigi, de volgelingen van Bowser gedurende acht werelden verslaan. Uiteindelijk komt het tot een gevecht met Bowser zelf, waarbij Prinses Toadstool wordt bevrijd en Mario een dikke smakkerd krijgt van de bevallige prinses.

De weg naar het kasteel van King Koopa slingert doorheen het Mushroom Kingdom, dat voor de gelegenheid is overgenomen door Mushroom Traitors, zoals Goomba’s en Koopa Troopa’s. Elke wereld van het koninkrijk bestaat uit vier levels en wordt telkens afgesloten in een kasteel waar een van Bowsers trawanten zich verscholen houdt. Na het verslaan van een kasteel komt Toad tevoorschijn gesprongen met de boodschap dat de prinses in een ander kasteel gevangen gehouden wordt.

Super Mario Bros.

Power Ups

Mario vat telkens post aan het begin van een level en wordt geacht zonder kleerscheuren het einde te bereiken en daar een vlaggetje te hijsen. Onderweg kan hij Mushrooms eten, waardoor hij groter en sterker wordt, of Fire Flowers vinden, die hem de mogelijkheid geven om vuurballen te gooien. Wanneer een vijand Mario te slim af is, krijgt die zijn oorspronkelijke kleine vorm terug of verliest hij een leven.

Goomba’s, Koopa Troopa’s en andere booswichten laten het leven als Mario bovenop hen springt. Goomba’s sterven onmiddellijk, maar Koopa’s schuilen in hun schild. Gelukkig weten Mario en zijn broer Luigi daar raad mee door het schild in het rond te schoppen, hopend dat het een andere vijand mee de dieperik insleurt. De verschillende vijanden die Mario in de weg staan moeten zo elk op een unieke manier verslaan worden.

Super Mario Bros.Super Mario Bros.

Daardoor verveelt Super Mario Bros. op geen enkel moment. Van start tot finish biedt de game uitdagende platforms en moeilijk te navigeren obstakels en vijanden. De acht werelden zijn bovendien zo verschillend dat ze telkens nieuwe game mechanics mogelijk maken, wat verfrissend aanvoelt. Daarnaast kunnen gamers zichzelf uitdagingen opleggen door bijvoorbeeld alle muntjes te verzamelen of een no death run te proberen.

Super Mario Bros.Super Mario Bros. is de eerste game na de arcade game Mario Bros. waarin het personage van Mario uitdrukkelijk gestalte krijgt en zijn leefomgeving goed wordt uitgewerkt. Miyamoto’s geesteskind vormt de basis voor het hele Mario imperium dat later door Nintendo op poten werd gezet. Overbekend is de loodgieter met de rode broek en de grote snor ondertussen.

Ook het deuntje van level 1-1 heeft wereldwijde faam vergaard. Voor velen staat het zelfs synoniem met Super Mario. Iedereen die de game heeft gespeeld kent het vanbuiten en zelfs mensen die nooit zelf aan de slag gingen met Mario herkennen het onmiddellijk. De achtergrondmuziekjes en geluidseffecten zijn ondertussen zo bekend dat ze een eigen leven zijn gaan leiden. Een prachtprestatie van Koji Kondo.

De NES en daardoor ook Nintendo hebben heel wat van hun succes aan Super Mario Bros. te danken en dat is niet meer dan terecht. Mario weet met een ijzersterk, origineel idee, een goede uitwerking en leuke deuntjes iedereen voor zich te winnen. Schuif Goomba’s en Koopa’s maar aan de kant, want er gaat niets boven een gezellig potje Super Mario Bros.

Reageren

Aanmelden
Registreren

U ontvangt uw wachtwoord per e-mail