Retro Nintendo
|
Yamauchi

Nintendo-visionair en oud-directeur Hiroshi Yamauchi overleden

Door op 20 September 2013

Oud-directeur van Nintendo Hiroshi Yamauchi is gisteren op 85-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een longontsteking, zo heeft Nintendo bevestigd. Yamauchi transformeerde Nintendo sinds zijn aantreden in 1949 van een speelkaartenbedrijf tot een van de leiders in de video game industrie.

Nintendo heeft het overlijden van de oud-topman bevestigd op de website van het OfficiĆ«le Nintendo Magazine. Yamauchi, die tot 2002 de leiding had over Nintendo, overleed aan de gevolgen van een longontsteking. In zijn meer dan vijftig jaar lange leiderschap over het Japanse bedrijf was hij verantwoordelijk voor Nintendo’s eerste stappen in de video game industrie en de daaropvolgende explosieve groei van het bedrijf. Op het palmares van Yamauchi staan de Game & Watch, Famicom, Super Famicom, Nintendo 64 en GameCube. Indirect is Yamauchi ook verantwoordelijk voor de Donkey Kong serie, aangezien hij Shigeru Miyamoto aanstelde voor de ontwikkeling van Nintendo’s arcadekasten.

Donkey Kong arcade cabinet

Yamauchi’s succes wordt vaak verklaard doordat hij zoveel belang hechtte aan de kwaliteit van games en daar ook streng op lette. Zo zou de Nintendo 64 over een moeilijk te programmeren architectuur beschikken om de volledige toewijding van third-party ontwikkelaars te verzekeren. Ook liet hij regelmatig interne ontwikkelteams tegen elkaar concurreren.

We will continue to treasure the values Yamauchi taught us – that what makes you unique lies at the core of entertainment. And we at Nintendo will continue to change the company flexibly to adapt to the times, as Yamauchi did, to carry on his spirit.

Na Yamauchi’s aftreden als directeur in 2002 nam Satoru Iwata het roer over, hoewel Yamauchi een zetel in de raad van bestuur hield tot 2005. In een kort bericht eert Iwata zijn voorganger en belooft hij dat Nintendo de koers van Yamauchi blijft bevaren door continu te innoveren en met de tijd mee te gaan.

Reageren

Aanmelden
Registreren

U ontvangt uw wachtwoord per e-mail